Deri üzerinde beyaz lekelerin bulunduğu cilt problemi, vitiligo olarak isimlendirilmektedir. Deri üzerinde beyaz lekelerin bulunduğu cilt problemi, cilde rengini veren pigmentlerin üretiminin olumsuz etkilenmesi ile beraber ortaya çıkmaktadır.
Hem vücudun belirli bir kısmında hem de tamamında olabilmektedir. Birçok vitiligo hastası, durumdan psikolojik olarak da olumsuz etkilenmektedir. Vitiligo hastalarının lekeleri fark etmesi ile beraber tedaviye başlamaları tavsiye edilmektedir.
Her yaşta ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Güneş ışığına maruz kalan bölgelerde vitiligo hastalığının belirtileri daha yoğun olarak görülmektedir.
Vitiligonun belirtileri aşağıdaki gibidir:
Vitiligonun sebeplerine bakıldığında; hastalığın oluşmasının net bir nedeni bilinmemektedir. Sadece vitiligo görülme riskini arttıran unsurlar bilinmektedir. Otoimmün mekanizma, vitiligonun gelişmesinin en önemli sebepleri içerisindedir.
Bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerini tehdit olarak görmesi ile beraber vücut bir karşı savunma geliştirmektedir ve kendi hücrelerini yok etmektedir. Bu tepki eğer melanositlere karşı geliştirilir ise; bu durum vitiligo hastalığının oluşmasına neden olabilmektedir.
Deri üzerinde beyaz lekelerin bulunduğu cilt probleminin oluşma riskini kansızlık, diyabet, sedef hastalığı, stres, ateşli hastalıklar, güneş yanıkları ve ağır travmalar da arttırmaktadır.
Vitiligonun seyrine bakıldığında; hastalığın şiddeti ve seyri kişiye göre değişiklik göstermektedir. Koyu tenli kişilerde daha rahat fark edilen, açık tenli kişilerde ise güneşte bronzlaşmaları durumunda fark edilen bir problemdir. Lekelerin olduğu bazı yerlerde esmerlikler de olabilmektedir.
Bunun nedeni ise; ilgili bölgede hala pigmentin olmasıdır. Deri üzerinde beyaz lekelerin bulunduğu cilt probleminde pigment kaybı belirli bir süre sonra durmakta ve pigment miktarı da sabit kalmaktadır. Zaman içerisinde tekrar pigment kaybının görülmesi mümkündür. Ancak deri eski rengine geri dönememektedir.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)