2. el araba aldıktan sonra yapılacak bakımlar; supap ayarı, fren bakımı, lastiklerin değiştirilmesi, triger kayışının değiştirilmesi, rot balans ayarı, filtre ve antifriz bakımı gibi bakımlardır. 2. el araba aldıktan sonra yapılacak bakımlar; aracın daha güvenli şekilde kullanılabilmesi için önemlidir.
Fren tertibatlarının bakımı; araçlar konusunda hayati önemi ve önceliği olan bir bakımdır. Fren balatalarının kontrollerinin yapılması ve eğer değiştirilmesini gerektiren bir durum var ise vakit kaybetmeden değiştirilmesi gerekmektedir.
Fren diskleri ve kampanaların yüzeylerinin kontrolleri yapılmalıdır. Ayrıca onarılması veya yenilenmesi gerekiyor ise; bununla ilgilenilmelidir. Fren hidrolik seviyesinde bir eksilme ile karşılaşılır ise; bir sorunun olduğundan şüphelenilmelidir.
Satın alınacak olan ikinci el araçların eğer yaşı 10’dan fazla ise; fren hortumlarının yenilenmiş olması gerekmektedir. Fren merkezi ve pistonlar da kontrolden geçirilmelidir. Fren sisteminin çalışmaması durumunda sürüş sırasında ciddi problemler yaşanabileceği için öncesinde bir servise kontrol ettirilmelidir.
Triger kayışı bakımı; motorun krank mili ile kam mili arasında güç iletimi yapan aksam olmasından dolayı oldukça önemlidir. Ortalama ömrü 40.000 kilometre ile 100.000 kilometre aralığındadır. Ömrü uzun olduğu için değiştirilmesi unutulabilmektedir.
Ancak kilometresi fazla olan ikinci el araç alımlarında mutlaka kontrol ettirilmesi gerekmektedir. Triger kayışının sertliğinin de doğru ayarlanması konusunda dikkatli olunmalıdır.
Rot ayarı; sürüş esnasında güvenliğin sağlanabilmesi için yapılması gereken bir bakımdır. Yol tutuş güvenliği konusunda yaşanabilecek olası problemlerin önüne geçilebilmesi için önemlidir.
2. el araba aldıktan sonra yapılacak bakımlardan olan rot balans ayarı öncesinde lastiklerinin yeni olmasına da özen gösterilmelidir.
İkinci el arabalarda lastik bakımı yapılırken öncelikle lastiğin orijinal ebatlarda olup olmadığına bakılmalıdır. Kontrol edilmesi gereken diğer detaylar ise aşağıdaki gibidir:
Araç alımında filtre ve antifriz bakımı; periyodik bakımlar sırasında kontrol edilmektedir. Sürüş güvenliğinin sağlanabilmesi, aracın performansının yüksek olması ve yakıt tüketiminin olumsuz etkilenmemesi için yapılacaklar.
2. el araba aldıktan sonra yapılacak bakımlar; motor yağı, yap, yakıt, hava filtreleri, bujiler ve antifriz yoğunluğunun kontrolüdür.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)